Пристъпвайте по-внимателно, господа гробари

Сен–Пол Ру

Пристъпвайте по-внимателно, защото този ковчег не е като другите, в които лежи къс глина, повита с пелени, а крие между дъските си съкровище, което две снежнобели крила покриват, когато поляга върху крехките рамене на ангелите.

ПРИСТЪПВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО, ГОСПОДА ГРОБАРИ

Пристъпвайте по-внимателно, защото този ковчег е едно безкрайно съзвучие от толкова разнообразни неща: щурци, ухания, венци, пчели, гнезда, гроздове, сърца, житни класове, плодове, тръни, корени, нокти от граблива птица, скимтене, илюзии, нощни пеперуди, зарове, огледала, потири, халки, амори, трели, жезъла на Бакхус, арпежи, паун, камбанен звън, диадема, кормило, гега, хомот, дисаги, пръчка за наказания, меч, вериги, стрели, кръстове, огърлици, змии, траурни дрехи, светкавици, щитове, военна тръба, плячки, делви, котурни, морски бризове, вълни, небесна дъга, лавър, палми, роса, усмивки, сълзи, лъчи, целувки, злато; всичко това може да изчезне или да бъде разпиляно от един прекалено рязък жест.

ПРИСТЪПВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО, ГОСПОДА ГРОБАРИ

Пристъпвайте по-внимателно, защото дори и по-малък да е от човешкия ръст, този ням сандък побира в себе си една огромна тълпа и затваря повече лица и картини от някой цирк, храм, дворец или форум; не безпокойте тези толкова различни символи, за да не разрушите хармонията на цяла една вселена.

ПРИСТЪПВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО, ГОСПОДА ГРОБАРИ

Пристъпвайте по-внимателно, защото този вестител на светлина беше рицар на Красотата ѝ ѝ служи с благородство, сред сарказма на едни и храчките на други, и това тайнство, ще предизвика риданията на най-първата от жените, ако положите прекалено грубо нейния любовник в земята.

ПРИСТЪПВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО, ГОСПОДА ГРОБАРИ

Пристъпвайте по-внимателно, защото този поет беше, може би, бог, един бог, до когото едва сме се докоснали, без да разпознаем неговия скиптър, бог, който ни поднасяше перлата и благослова на небето, докато на него му подхвърляха злъчката и трохите от масата, бог, чието заминаване ще ни хвърли, без съмнение, в ужасен мрак и ето защо, питам ви: могат ли вашите ритуали за съня му да приспят в същия този миг слънцето.

ПРИСТЪПВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО, ГОСПОДА ГРОБАРИ

Но не, това, след което сте вървели е само едно видение, нали? Това е една купчина рози, която сте следвали, предполагайки, че под нея лежи един труп и в тази яма, където ще слезете, о, пазители на тленните останки и тази тържествена церемония ще бъде само величествен апотеоз и ние ще се окажем лице в лице с чудото. О! кажете, че този герой е все още жив, гробари, че не може да бъде мъртъв, защото неговата душа трепти все така в книгите му и ще възпява още дълго време сърцето на света, въпреки всички векове и гробници!

ПРИСТЪПВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО, ГОСПОДА ГРОБАРИ

Толкова скромен, той пожела да се подчини на общото за всички живи същества правило, да въздъхне за последен път и да умре като нас, за да може после, горд от това, че човекът има божествено лице, да възкръсне пред падналото на колене множество. Истина ви казвам, ще се изправи отново нашия Учител измежду мъртвите, пазени от кипариса и смокинята и знайте, че изтръгвайки се от владенията на Времето, ние ще го открием отново, както днес, така и утре, оживял в спомените, върху всички разпилени постаменти, издигнати от славата, ще го открием отново, изваян от неизменната почит на човеците.

ПРИСТЪПВАЙТЕ ПО-ВНИМАТЕЛНО, ГОСПОДА ГРОБАРИ

Превод: Аксиния Михайлова

Коментари