ВЕЩЕРСТВОТО

Хуан Бласкес Мигел

Колкото до това, което ще прочетете, то си е точно така, както са го казали вещиците и са го записали инквизиторите, не съм променил нито дума, само си позволих да актуализирам правописа, за да улесня читателя…

 

I. Дяволът и неговите вещици

Дяволът или някой по-маловажен демон е от голямо значение за магьосниците, макар че – и това е логично – не е толкова възлова фигура, колкото във вещерската традиция, където е абсолютен властелин и господар. За да могат да излетят от къщи и да отидат да се забавляват на своите сборища, вещиците предварително трябвало да се намажат с разни мазила. Тези мехлеми съдържали многобройни съставки, някои от които доста трудни за набавяне – като например „мас от дете, умряло преди да бъде кръстено“ – и които, в повечето случаи, съществували единствено във въображението. Едно от най-използваните от испанските вещици мазила се получавало като към кора от орех се прибави мас от кон и от смок и сместта се вари, докато се получи гъста маса. Оставя се да изстине, след това с нея се намазват подколенните ямки, слабините, може и срамните части, като се произнася вещерско заклинание, съдържащо отгласи от изгубени днес древни знания: „От греда на греда, с гнева Господен и на Света Мария“. След което после политали, за да отидат на своите сборища.

Естествено, това не можело да стане без една хубава метла, а тя, ако не била подарък от дявола, трябвало да се замени от съоръжение, което да върши същата работа. За целта се взема зелена пръчка, в която има седем чепа и на лунна светлина във всеки от тях се пробива дупка, където се слага листче с написани на него следните седем букви в посочения ред: А. R. М. V. X. X. Е Пръчката се оставя да съхне в течение на месец до някой гроб, като на всеки четири дни притежателката и трябва да я наглежда, да духва през всяка от седемте дупки и да казва: „Тази пръчка на теб, гроб, поверявам и на този, който в теб почива“.

След като пръчката изсъхне, се вземат косми от черен козел и се слагат по няколко във всяка дупка, като всеки път се произнасят думите: „Вилнейте адски легиони, през пастта на Цербер, чрез Плутон и Прозерпина“. Веднага след това дупките се запушват със светен восък и заместителят на дяволската метла е готов да пренася притежателката си на празненствата по съботите.

Любовни рецепти

Испанските магьосници не обичали особено ястия от този тип или поне така говорят достигналите до нас документи. Все пак имало и такива, които се доверявали на подобни методи. Най-разпространеният бил да се предложи блюдо от магарешки мозък, поднесен пържен или сготвен с нещо друго. Предполага се, че това е било най-широко прилаганото средство от този род, тъй като се среща от Галисия до Канарските острови.

За по-добри се считали рецептите, някои от съставките на които идвали направо от женското тяло. Менструална кръв се капва в брашното и с него се замесва кифла или питка, която се поднася на мъжа добре опечена. След това се вземат изпражнения от черно магаре – а те сигурно не се намират лесно – и се слагат в саксия с ръж, която стои под леглото и се полива с топла вода. Когато ръжта поникне, стъбълцата, заедно с една маруля, се нарязват на салата и тя също се поднася на мъжа.

Малко по-сложно било изпълнението на следната рецепта. Доставят се стафиди и бадеми, но по по-особен начин: в първия магазин се пита дали има търсената стока, но не се купува нищо, вторият магазин се подминава, в третия се повтаря същият въпрос и така се прави три пъти. Другият проблем е, че стафидите и бадемите в никакъв случай не трябва да се плащат, понеже ще изгубят магическата си сила. Така че се измисля каквото и да е обяснение, но стоката трябва да се вземе на вересия. Когато се върне вкъщи, жената хубавичко ги отърква в срамните си части и ги поднася на мъжа без никаква друга добавка.

Как да се отнеме сънят на неблагодарния любовник

Според един от често прилаганите прийоми жената застава по възможност гола до леглото и преди да легне в него, казва: „В това легло лягам да се отморя, съня от очите на някого (името) в моите очи ще прибера, в леглото ти мравки да лазят, одеялото си от гущери да не опазиш, на мира да не те оставят, до възглавницата ти три кучета да лаят, да погнат и да те подгонят.“

Как избраникът да полудее от любов

Най-разпространената магия, която останалите по един или друг начин повтарят, се прави, като се вземе лястовица или прилеп и се хвърли на мравките да го изядат. Оглозганите кости се пускат във вода и тези, които не потънат, се стриват на прах. Прахът се хвърля върху избраника и го кара да полудее от страст.

Нож

Взема се един хубав нож и в полунощ, пред отворения прозорец, се казва следното заклинание: „Ветровете гледам и някого (името) викам, виждам го, че идва, на врата му – на обесен въжето, с този нож е прободен в сърцето и казва: „Помогни някоя (името на жената!) Не ще ти помогна аз, да ти помогне Барабас, да ти помогне Сатаната, да ти помогне Луцифер и колкото дяволи има в този ад, в сърцето ти да се вселят и да не ти дадат дъх да си поемеш, докато мен не дойдеш да вземеш.“

Семе

Смятало се, че тази магическа съставка, както и менструалната кръв, наистина вършат работа, когато трябвало да се върне желаният любовник. Семето се използвало по няколко начина, но най-разпространеният бил следният. Жената влиза в затворена отвсякъде стая, осветена с кандило или свещ, взема кърпа, напоена със семето на мъжа, и произнася: „Семе, аз те заклинам, тъй както от тялото на някого (името) си излязло, заклинам те в Барабас, в Сатаната и в Куция дявол, който може много, както ти ще изгориш, така някой (името) да говори за мен и мир да не види, докато при мен не дойде“.

След това кърпата се изгаря и забягналият любовник неизменно се връща в изоставеното легло.

 

II. Любовна магия

За да бъде мъжът желан от жените

Сърце на девствена гълъбица се дава на пепелянка, която след като го изяде, умира. Отрязва се главата на змията и се изсушава, след това се счуква в хаванче с конопено семе и полученият прах се сипва в чаша отлежало вино, където предварително са капнати седем капки опиум. Изпие ли мъжът тази смес, жените ще почувстват неудържимо влечение към него, независимо от възрастта му.

Изкуството да вържеш мъж

Един от постоянните проблеми на магьосницата или вещицата бил да върже мъжа, тоест да го направи импотентен за всички други жени с изключение на една-единствена. Един от начините това да бъде постигнато бил да се напои кърпа със семето на мъжа и с нея да се направи няколко пъти кръст зад гърба му, като едновременно се казва: „Връзвам те веднъж, връзвам те и дваж и те връзвам още, само с мен да бъдеш и денем, и нощем“.

Как да се укроти буен мъж

Прави се фигурка от восък, която представлява свирепия господар на дома, връзва се с конец през врата, пуска се в съд с оцет и докато се върти конецът, се произнася следното: „Мирен и кротък да ми дойдеш ти, че дяволът на пръста ми се върти“.

Според един друг метод, всъщност доста актуален и лесно разбираем за всички, жената – естествено, без мъжът и да подозира – трябвало да носи скрито някъде из дрехите си парченце еленов рог, което укротявало необузданите и ги карало да търпят какво ли не.

Как мъжът да намрази жена

Няколко косъма от срамните части на мъжа се слагат в парче хляб, което се пробожда с пет или седем карфици, покрива се изцяло със зелен восък и се поръсва със светена вода от купела на три или на пет църкви.

 

III. Магия за здраве

Когато дете страда от отоци

Завежда се детето в дома на току-що починал човек. Хваща се ръката на трупа и с нея се благославя детето. То ще оздравее, докато тялото на мъртвия се разложи в гроба.

Против зъбобол

Човек слага пръст на зъба, който го боли, и казва: „Гот, абел, гибел, габел, Исус, Мария“. Думите могат да се повтарят толкова пъти, колкото е необходимо.

Против въшки

Взема се еленов рог и от него се олющват няколко люспи, заливат се с вода и полученото питие се пие два-три пъти всяка сутрин, докато свърши.

Против подагра

Взема се глава на каня, оскубват и се перата и се сварява, след което се стрива на прах. От него с два пръста се взема една щипка, смесва се с вода и се пие няколко дни.

 

IV. Разни магии

За освобождаване от военна служба

Да се избегне военната служба в онези времена на непрестанни войни било изключително важно за всяко семейство. Съществували различни заклинания за тази цел, но според едно от най-често практикуваните, когато младежът бръкнел в торбата, за да изтегли листчето (В Испания до началото на XX век младежите от едно населено място, които трябвало да служат във войската, се определяли чрез жребий.) трябвало да произнесе следното: „Демон съм, дявол съм станал, за лош късмет бъркам в торбата. Ако изляза свободен, с ръката плащам. В името на дявола бъркам в торбата“.

За да станеш невидим

През февруари се убива черна котка, отрязва ѝ се главата в петък по малките часове, като човекът, който го прави, трябва да бъде обърнат с лице към изток. После в очите, устата, ноздрите и ушите на котешката глава се слага бакла и се оставя, докато прорасне. След като зърната покълнат, се сипват в чиния и се изяждат едно по едно. Междувременно човек държи в лявата си ръка огледало и наблюдава как образът му изчезва, докато поглъща зърната.

 

Подбор и превод от испански: Стефка Кожухарова

Коментари