ТЯ ПИШЕ

Силвия Чолева

Силвия Чолева: Тя имаше леко жълтеникави очи, които вечер ставали зелени, и дрехи с цвят на стъпкани есенни листа. Родила се през 1959 г. Животът ѝ често правел паузи. Тогава започвала да пише, без да знае какво. Била в малките класове и животът изглеждал категорично разделен наполовина. По-късно разбрала, че наистина е така – до и от. Загледана била в пъпа си за доста дълго, докато един ден Едвин Сугарев не ѝ предложил място на „Моста“-а. След самиздата се родило „Свободно поетическо общество“, а през паметната 1993 г. оттам се пръкнало „Детето на глухонемите“. Твърде разсеяна, за да се съобразява, тя нахлупила шапка и прекрачила през своя „Вход“, (бел. гл. ред. – Свободно поетическо общество, С.) 1996. След няколко отивания и връщания си показало, че има книга със същото заглавие (бел. гл. ред. – „Отиване връщане“, Издателско Ателие Аб, С., 1997). След раздвижването отново седнала на един камък край пътя, загледала се. Още е там.

Бел. гл. ред.: И нея харесваме, ама много, но досега не сме публикували, ама никак. И то защото сме скромни. За първи път в „Ах, Мария“ (1999).

 

Силвия Чолева

ТЯ ПИШЕ

Различията на нощното писане – мрачно, напрегнато, самовглъбено, и следобедното – отпуснато, умозрително, самосъжаляващо. Постепенно откривам аромата на писането сутрин. Още под похлупака на съня, малко ядосана от събуждането, недоволна и сърдита на света и себе си. Възможността да се отнасяш с него като чужд, все още не стъпила вътре, но вече там някъде в преддверието му, където се усеща миризмата на кафе, примесена с обедна супа от гъби.

* * *

Посещението на една жена по-скоро сутрин, отколкото вечер. Самота и разочарование, вместо спокойствие и увереност. Повечето от жените не смеят да си го позволят, но после, възхитени от ставащото, забравят.

* * *

Семейство Адамс.

Аз, едновременно двете деца, мъжът, родителите и кучето. Подгъват ми се краката. Какви здрави, големи крака!

* * *

Чудя се как още говоря с този мил глас на детето. Обяснявам, разказвам. Как още не съм го изяла?

НАЧИН

Толкова много ядене. Дълго готвене. Такова отделяне на. Незасищане. Не по-лесно от въздържанието.

 

ИГРАТА

1.

Свалям роклята,

махам пръстена,

събличам кожата –

можем да се любим.

2.

Обувам чорапи.

Слагам шапка. Червило.

Единият крак вътре.

Другият – вън.

Започва любовта.

3.

Измивам лицето.

Сресвам космите.

Свалям зъбите.

Махам изкуствения крак.

Готова за смърт.

* * *

Какво те привлича към човек, с когото се познавате отдавна, но се срещате рядко, почти не си говорите – нямате за какво. А е така силен трепетът, докосването на бузата до неговата и да я разтъркаш. Представям си.

* * *

Носовете, които се притискат един в друг. Езикът проверява първо другия език – усещането за кисело, горчиво и накрая за сладкото. Върху мръсния под изчезва срамът. Двамата – в малките огледалца на възрастта, лабиринт от задръжки, грозни думи, без косми, с парфюм, завити до половината с одеяло. Тихо ръмжене. Някъде отстрани на всичко това сънувам, почти преди да си отворя-затворя очите.

* * *

Любовта отдалеч.

Е, какво, неговата прозрачна мида на ухото обхождам с език. Навлизам навътре, за да прозра удоволствието от влизането, което не ти се дава, и отдръпването, което ти е неприсъщо. Косъмчета гъделичкат езика и всичко мое настръхва готово.

За тръгването.

* * *

По-студено не може да бъде!

По-изстинала вечерята,

времето и мъжът.

* * *

Звучи от часове.

За известно време спира.

После продължава отново.

Музика.

* * *

Откритие: удоволствието да пиеш бира от бутилката в уютния ъгъл между парното и кофата с парцала, седнала на кенефа с книга в ръка, в началото на декември.

* * *

Когато някой е далеч от теб задълго.

Дълго стаяваното очакване, малко позабравено, но появяващо се с неподозирана яснота при всяка следваща среща. И всяка нова, без нищо да се случи. Само нагнетяване на енергията, наблъскване до избухване. После изпускане по малко, незабележимо, улисване в други неща. Минава малко време, отново се повтаря така. Кръг, в който се влиза, но не се излиза. Отпускане и свиване, лутане от центъра към периферията и обратно. Енергия, връща се сама към себе си. Да не би това да е точката на покой? Дълго се застоявам. Съкровеният смисъл на съществуването? „Има голяма разлика дали живееш в покой, или в безделие“, казва Сенека.

* * *

През уикенда, когато имам тяло

в десетката и единицата на месеца

и тялото ми се отплаща

в Пловдив, Прага, Созопол и София,

но то е минало.

По същото време

няколко пъти на ден без тяло

слагам духа в тенджерата

и здраво раздрусвам.

Никакво отсядане в себе си!

Мерене на шапки, изпускане на секрети,

изрязване на нокти, четене,

разглеждане от балкона.

Да, почивката свърши.

Започва седмицата.

Започва отделянето на едното от другото.

Яйце и белтък.

Коментари